Kereste Palet Projesi (2016 - 2019)

KERESTE – PALET SEKTÖRÜ URGE PROJESİ FAALİYETLERİ

 

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) çatısı altında, Türkiye ve Adana-Mersin sanayisinin önemli kalemlerinden Orman Ürünleri Sektöründe ihracat faaliyetlerine devam eden firmalarımızın, Dünya pazarında var olan ihracat paylarının arttırılması, ticari bağlantılarını daha da güçlendirirken yeni bağlantılar kurmalarının sağlanması amacıyla T.C. Ticaret Bakanlığı himayesi ve desteğiyle Kereste ve Palet Sektörünün Uluslararası Rekabet Gücünün Arttırılması Ve İhracatının Desteklenmesi (URGE) Projesi 2016 yılı Haziran ayında çalışmalarına başlamış ve 3 sene boyunca başarıyla faaliyetlerini sürdürmüştür.

 

Başlangıç olarak; 16.UR-GE.009 kodlu proje kapsamında katılımcı firmalar ziyaret edilerek; projenin amacı, projenin firmalar için önemi, proje süresince alacakları hizmetler ve proje süresince ve sonunda ulaşılması planlanan hedefler anlatılmıştır.

 

İhtiyaç Analizi Faaliyeti

8 Ağustos – 30 Eylül 2016 tarihleri arasında İhtiyaç analizi faaliyeti adı verilen çalışma ile firmalarımızın gereksinimleri, firma analizleri, sektör analizi ve pazar araştırması yapılarak proje eylem planı oluşturulmuş, proje süresince alınması gerek görülen eğitim ve danışmanlık konu başlıkları, hedef ihracat ülke pazarları ve fuarlar belirlenmiştir.

 

Eğitim Faaliyeti

5-6 Kasım 2016 tarihlerinde URGE firmalarının katılımıyla Uluslararası Ticarette İstihbarat konulu eğitim gerçekleştirilmiştir. 2 gün süren eğitime 14 firma katılım göstermiştir. Eğitim faaliyetinde hedef pazar tespiti ve seçilen pazarlara yönelik araştırma teknikleri uygulamalı olarak işlenirken, eğitimin ikinci gününde seçilen hedef pazarlardaki konşimento bilgilerine ulaşma ve hedef pazarlara yönelik satış stratejileri üzerinde durulmuştur.

 

Tanıtım Faaliyetleri

Projemiz kapsamında yürütülen tanıtım faaliyetleri ile İngilizce – Arapça – Türkçe olmak üzere tanıtım kataloğu ve “Yükünüzü Hafifletiyoruz” sloganıyla 3 dilde tanıtım filmi hazırlanmıştır. Projemiz firmalarının bilgilerinin yer aldığı ve faaliyetlerimizin paylaşıldığı web sitemiz faaliyete geçmiştir.

 

Dubai Wood Show Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti

7-9 Mart 2017 tarihlerinde 12 firmamız ile Birleşik Arap Emirliklerinde düzenlenen ağaç ürünleri ve ağaç işleme makineleri sektörlerine yönelik Dubai Wood Show fuarına 12 firma ile katılım gösterilmiştir. 98 ülkeden yaklaşık 8000 katılımcının yer aldığı fuara katılım ile kereste-palet ihracatçılarımızın hedefi olan ülke pazarlarına ulaşım imkânı sağlanmıştır. Program kapsamında Ticaret Ataşeliği ziyaret edilmiştir. Fuar yapılan görüşmelerde firmalarımız son ürün satış ve ham madde fiyatlarını karşılaştırma imkânı bulmuşlardır. Firmalarımız faaliyet sonrasında Birleşik Arap Emirlikleri pazarına ihracat gerçekleştirmek için çalışmalarına devam etmişlerdir.

 

Vietnam Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti

17 - 23 Ekim 2017 tarihlerinde Vietnam'ın Ho Chi Minh kentine gerçekleştirilen heyet kapsamında, ikili iş görüşmeleri, ithalatçı firma ziyaretleri ve Ho Chi Minh kentinde 18 - 21 Ekim tarihlerinde düzenlenen Vietnam Wood Fuarı katılımı gerçekleştirilmiş, Vietnam Ticaret Odası ziyaret edilmiştir. Projemiz kapsamında stratejik pazarlar arasında değerlendirilen Vietnam pazarında B2B ikili iş görüşmelerine ek olarak URGE firmalarımızın 12.kez düzenlenen ve Ağaç İşleri Endüstrisine hitap eden ve sektör için önem arz eden Vietnam Wood Fuarı ziyaretiyle sektördeki üretici ve toptancı firmalarla görüşmeler sağlanarak, ürünleri incelenmiştir.

 

İsrail Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti

5 - 8 Kasım 2017 tarihlerinde URGE firmalarımız ile İsrail'in Tel Aviv ve Kudüs kentlerine ticaret heyeti düzenlenmiştir. URGE projemiz için en önemli hedef pazarlardan biri olarak belirlenen İsrail pazarında, faaliyet kapsamında Ashdod Limanı, İsrail Üreticiler Birliği ve Kudüs Ticaret Odası ve Ordilan Firması ziyaret edilmiştir. Faaliyet kapsamında Tel Aviv'de ve Kudüs'te B2B ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Tel Aviv'de görüşmeler öncesi firmalarımız Tel Aviv Büyükelçisi Sayın Mekin Mustafa Kemal ÖKEM ile bir araya gelme imkânı bulmuşlardır. Tel Aviv'de, firmalarımız 29 İsrail firması ile 200'e yakın görüşme gerçekleştirirken, Kudüs'te 10 yerel firma ile görüşme imkânı bulmuşlardır.  Heyet sonrasında B2B'lerde görüştükleri firmalara ihracat gerçekleştiren firmalarımız olmuştur. Firmalarımız İsrail'deki firmaların hangi ülke pazarlarından ham madde aldıkları konusunda bilgi sahibi olmuştur

 

Mısır Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti

22 - 26 Aralık 2017 tarihlerinde URGE firmalarımız katılımlarıyla Mısır'ın İskenderiye ve Kahire kentlerine ticaret heyeti düzenlenmiştir. Yapılan sektör araştırmaları sonucunda Geleceğin Müşterisi olarak sınıflandırılan Mısır pazarında firmalarımız ithalatçı firmalar ile ikili görüşmeler gerçekleştirmişlerdir. Heyet kapsamında firmalarımız Mısırlı firmalar ile bire bir görüşmüş, yapılan görüşmeler ile mevcut pazar profili hakkında önemli bilgiler edinmiş, yeni pazar bulma ve ihracatlarını arttırma yolunda önemli adımlar atmışlardır.

 

İran Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti

11 - 14 Şubat 2018 tarihlerinde İran'ın Tahran kentine ticaret heyeti gerçekleştirilmiştir. Heyete 8 firma katılım göstermiştir. Tahran Ticaret Müşaviri Sayın Cengiz GÜRSEL, URGE firmalarımızla bir araya gelerek, B2B görüşmeleri öncesinde İran pazarı hakkında bilgilendirmiştir. Program kapsamında Tahran Ticaret Odası ve Tahran Yaftabad Sanayi Bölgesi ziyaret edilmiş, sektörde faaliyet gösteren firmalara ziyaretler gerçekleştirilmiştir. İran Mobilya ve Ahşap Ürünleri Üreticileri ve İhracatçıları Birliği'ne gerçekleştirilen ziyarette firmalarımız birlik üyesi firmalar ve yönetim kurulu üyeleriyle yapılan toplantı ile firmalarını ve ürünlerini tanıtmışlardır. Tahran Türk Ticaret Merkezinde B2B ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. İkili görüşmelerde, firmalarımız 24 İranlı firma ile birebir görüşme fırsatı bulmuş, 50'yi aşkın ikili görüşme gerçekleşmiştir.

 

İtalya Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti

4 – 7 Ekim 2018 tarihleri arasında İtalya'nın Milano kentine ithalatçı, toptancı ve sektörde üretimde öncü firmalara ziyaretler ve ziyaret edilen firmalarda iş görüşmeleri gerçekleştirmek amacıyla 8 firmanın katılımıyla ticaret heyeti gerçekleştirilmiştir. Program kapsamında Milano Ticaret Ataşesi Sayın Dr. Emre Özhan ÖZTELLİ ziyaret edilmiştir. T.C. Milano Baş Konsolosluğunda gerçekleşen toplantıda temsilcilerimiz kendilerini ve firmalarını tanıtmışlar, faaliyet gösterdikleri sektörü Ataşemize aktarmışlardır. Imballaggi Industriali Bazzani, Cereda Legnani, Novalegno Srl, Ribo Pallets, L.G. Imballaggi, CET S.A.S ve M.M Pallets firmaları olmak üzere 7 firma/tesis ziyareti gerçekleştirilmiştir. Firmalarımız Avrupa pazarında EPAL palet kullanımı yerinde incelemiş, geri dönüşüm ve onarım ile tekrar tekrar kullanılan paletler incelenerek ürün kalitesi ve standart ölçüler gözlemlenmiştir.

 

KKTC Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti

10 – 12 Şubat 2019 tarihlerinde KKTC'nin Lefkoşa ve Gazimağusa kentlerine ticaret heyeti gerçekleştirilmiştir. 8 firmanın katılım gösterdiği program kapsamında Lefkoşa Ticaret Müşavirliği, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Gazimağusa Limanı ziyaret edilmiştir. Lefkoşa Merit Otel'de gerçekleştirilen İkili İş Görüşmeleri toplantısını, T.C Lefkoşa Ticaret Müşaviri Sayın Hayrettin YÜCEL de ziyaret etmiştir, B2B'lerde firmalarımız 15 KKTC'li firma ile 40'ı aşkın görüşme gerçekleştirmiştir. Firmalarımız kereste ve palet sektöründe faaliyet gösteren SEMRA LTD ve YONPAŞ Orman Ürünleri şirketlerine ziyaretler gerçekleştirmişlerdir. Firmalarımız lojistik konusunda KKTC için çok avantajlı olduklarını ve bu fırsatı verimli kullanmaları gerektiği dile getirmişlerdir. Fiyat konusunda ise rekabet şansı bulunan firmalarımız KKTC'li firmaların ürün kalitesinde talep ettikleri standardı sağladıkları sürece ihracatın artacağını belirtmişlerdir.