Kayseri'den İngiltere'ye ihracat hamlesi

Kayseri'den İngiltere'ye ihracat hamlesi

Mobilya sektöründe dış pazarlara açılım hız kesmeden devam ediyor. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), 'Kayseri Mobilya ve Mobilya Yan Sanayi URGE II Projesi' kapsamında 20-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında İngiltere'nin başkenti Londra'da yurt dışı pazarlama faaliyeti düzenledi. Ticaret Bakanlığı destekli proje çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikte, Türk mobilya firmaları İngiliz alıcılarla B2B eşleştirme toplantılarında bir araya geldi.

13 proje paydaşı firmanın katılımıyla düzenlenen faaliyet sırasında eş zamanlı olarak pazar ziyaretleri ve tanıtım çalışmaları da gerçekleştirildi. Londra'nın prestijli etkinliklerinden biri olan London Design Week'in de ziyaret edildiği etkinliklere Birleşik Krallık Ticaret Müşaviri Abdurrahman Deniz de katıldı. İngiltere'de yapılan pazarlama faaliyetinin bölgedeki firmaların yurt dışı açılımını güçlendirmesi, sürdürülebilir ihracat artışına katkı sunması ve Türk mobilya sektörünün küresel pazardaki bilinirliğini artırması bekleniyor.

“Firmalarımızı küresel ölçekte görünür hale getiriyoruz”

Etkinliği değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “Mobilya sektörümüz, yüksek tasarım gücü ve kaliteli üretimiyle dünya pazarlarında rekabet edebilecek kapasiteye sahip. URGE projemiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz Londra ziyareti, firmalarımızın ihracat yetkinliklerini artırmak ve İngiltere gibi stratejik bir pazarda sürdürülebilir ticaret ilişkileri kurmak açısından büyük önem taşıyor. Bu tür faaliyetlerle hem firmalarımızı küresel ölçekte daha görünür hale getiriyor hem de bölgesel kalkınmayı destekliyoruz. Birliğimiz olarak, üyelerimizin uluslararası başarılarını artırmak ve yeni pazar fırsatlarını değerlendirmelerine katkı sunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

İngiltere stratejik hedef pazar konumunda

Dünyanın en büyük beşinci ve Avrupa'nın ikinci büyük ekonomisi olan Birleşik Krallık, Kayseri mobilya kümesinin “İhtiyaç Analizi Raporu”nda potansiyel hedef ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Pazarın büyüklüğü, coğrafi yakınlık, ticaret kolaylığı, gümrük avantajları ve güvenilirliği gibi faktörler İngiltere'yi Türk ihracatçılar için cazip bir pazar haline getiriyor. Ayrıca, 29 Aralık 2020 tarihinde imzalanan Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması da firmalar açısından önemli fırsatlar sunuyor.

Bölgesel ihracata güçlü katkı

2024 yılı ihracat verilerine göre, Türkiye'nin toplam ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,1 artış göstererek 226,1 milyar dolara ulaştı. TR72 bölgesi olarak tanımlanan Kayseri, Sivas ve Yozgat illeri ile birlikte Kırşehir, Niğde ve Nevşehir illerinden oluşan geniş üretim havzası ise Türkiye'nin ihracatına yüzde 1,6 oranında katkı sağladı. Bu iller arasında Kayseri, yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat hacmiyle açık ara önde yer aldı.

İlgili Fotoğraflar