AKİB Üyesi Firmalara Sosyal Uygunluk Eğitimi

AKİB Üyesi Firmalara Sosyal Uygunluk Eğitimi

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), ihracatçı firmalarda sosyal uygunluk farkındalığının geliştirilmesi amacıyla eğitim programı düzenledi.
Birlik yerleşkesinde gerçekleştirilen “İş Dünyasında Sosyal Uygunluğun Önemi” başlıklı eğitim seminerinde ILO Score ve Mig Score Eğitmeni Hatice İğde, sosyal uygunluk farkındalığının geliştirilmesi, uluslararası ticarette var olmanın koşulları, sistem kurma ve denim süreçleri hakkında ihracatçı firmaların temsilcilerine bilgiler verdi.
Katılımın ücretsiz olduğu ve 30 kişi ile sınırlı olan eğitim seminerinde “Sosyal Uygunluk Nedir? Sosyal Uygunluğun Önemi, Ulusal Düzeyde Sosyal Uygunluk Politikaları, Uluslararası Düzeyde Sosyal Uygunluk Standartları, Sosyal Uygunluk Eğitimi ve Farkındalık, Sosyal Uygunluk Denetim Mekanizmaları, Sosyal Uygunluğun Ticaretin Geleceğine Etkisi” konuları işlendi.

Markalar, işletmenin sosyal uygunluk seviyesine göre de tercih yapabiliyor
Sosyal uygunluk kavramı, bir işletmenin çalışanlarına ve çevreye nasıl davrandığının ve sosyal sorumluluk kavramını kendi içinde ve etki alanlarında nasıl uyguladığının göstergesi olarak tanımlanıyor. Markalar, satın alma yaparken, artık sadece fiyat performans kıstaslarına göre değil işletmenin sosyal uygunluk seviyesine göre de tercih yapabiliyor. Bu kapsamda tedarik zincirlerinin üretim tesislerinde belirli kanun ve standartların uygulanıp uygulamadıklarını belirlemek ve bunu derecelendirmek için “sosyal uygunluk denetimleri” yaptırıyor. Sosyal uygunluk yönetim sistemleri sayesinde işletmeler olası uygunsuzlukları en kısa zamanda kendi içinde teşhis ediyor ve düzeltici faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Otonom yapı sayesinde dışarıdan bir desteğe ihtiyaç duymadan kendi kendini düzelten ve geliştiren bir yapı haline geliyor.

Sosyal uygunluk denetimlerinde temel başlıklar
Sosyal uygunluk denetimleri kapsamına giren temel başlıklar şöyle sıralanıyor; Çocuk işçiliğin yasaklanması, zorla çalıştırmanın yasaklanması, ayrımcılığın yasaklanması, baskı, kötü muamele ve tacizin önlenmesi, disiplin uygulamaları, sendikalaşma ve toplu sözleşme özgürlüğünün kısıtlanmaması, çalışan sağlığı ve güvenliği koşulları, ödemeler ve diğer haklar, çalışma saatleri ve fazla mesai, çevre, kurumsal sosyal sorumluk yönetim sistemi, fason atölye kullanımı ve ev işçiliği kullanımı.

 

İlgili Fotoğraflar