İlk 6 Aylık Yaş Sebze Meyve İhracatı 1,7 Milyar Dolar

İLK 6 AYLIK YAŞ SEBZE MEYVE İHRACATI 1,7 MİLYAR DOLAR

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, haziran ayında Türkiye genelinde 210 bin 354 ton ürünü değere dönüştürerek 203 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Türkiye genelinde ocak-haziran döneminde sektör ihracatının 1 milyar 692 milyon dolar seviyesine ulaştığını kaydeden Başkan Gürüz, “Uluslararası alanda savaşlar, krizler ve talep daralmalarının yanında iç piyasadaki maliyet artışlarına rağmen, kur seviyesinin ihracatı desteklemediği bu dönemde ihracatçılarımız olağanüstü çaba göstererek ülkemiz için değer yaratmaya devam ettiler.” dedi.

Geçen yılın ilk yarısına göre bu yılın aynı döneminde miktarda yüzde 19 azalışa karşın, ihracat değerindeki azalışın ise yüzde 1 gibi sınırlı bir seviyede gerçekleştiğini dile getiren Başkan Gürüz, “Son dönemdeki ihracat miktarları ile ihracat değerlerine baktığımızda, ülkemizin artık daha az ürünle daha yüksek değerler elde etmeye başladığını görüyoruz. Bu durum, sektörün katma değerli ürünlere yönelimi ile küresel piyasalardaki zorluklara rağmen dirençli bir performans sergilediğini gösteriyor.” diye konuştu.

Katma Değerli Ürün Üretimini Artırmalıyız

İklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedilmeye başlandığını kaydeden Başkan Gürüz, artan sıcaklıklar, düzensiz yağış rejimleri ve ekstrem hava olaylarının tarımsal üretimde rekolte kayıplarına yol açtığını söyledi. İklim krizinin etkilerini azaltmak için çevre dostu tarım uygulamalarına geçişin hızlanması gerektiğini vurgulayan Gürüz, “Su tasarrufu sağlayan sulama sistemleri, organik tarım yöntemleri ve yenilenebilir enerji kullanımında sektörün çevresel ayak izini azaltmaya yönelik yatırımların daha fazla desteklenmesini bekliyoruz. Sürdürülebilir tarım uygulamaları kalite odaklı üretimle desteklendiğinde Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında küresel rekabet gücünün daha da artacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

En Fazla Şeftali, Kayısı, Kiraz ve Vişne İhraç Edildi

Türkiye'de yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin haziran ayındaki sektör ihracatına 79,8 milyon dolar değer ile yüzde 39 oranında destek verdiğini belirten Başkan Ferhat Gürüz, Türkiye genelinde haziran ayında en fazla ihracat gerçekleştirdikleri ürünlerin şeftali, kayısı, kiraz ve vişne olduğunu açıkladı. Gürüz, “Şeftali ihracatımız 42,6 milyon dolarlık değeriyle toplam ihracattan yüzde 21 pay aldı. Yüzde 12'lik paya sahip olan kayısı ihracatından 24,1 milyon dolar kazanırken, kiraz ve vişne ihracatından ise 23,5 milyon dolar ihracat geliri elde ettik. Yaş sebze ihracatında ise en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz domatesten 14,6 milyon dolar, biberden 12,7 milyon dolar ve soğan ile şalotdan ise 5,5 milyon dolar ihracat değerine ulaştık.” ifadelerini kullandı. Başkan Ferhat Gürüz, yine bu dönemde Türkiye genelinde sektörün en fazla ihracat gerçekleştiren illerinin sırasıyla Mersin, Antalya ve Hatay olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Gürüz, “Mersin, 40,5 milyon dolarlık ihracatıyla genel ihracatın yüzde 20'sini gerçekleştirdi. Antalya yüzde 18'lik pay ile 35,7 milyon dolarlık ihracata imza atarken; Hatay yüzde 15'lik pay ve 30,2 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştı.” dedi.

Bosna Hersek, Belçika ve Birleşik Devletler Pazarlarında İhracatımızı Katladık

Türk çiftçisinin alın teri ve emeğinin uluslararası pazarlarda en yüksek değerlere dönüşmesi için yüksek tempoda çalışmayı sürdürdüklerini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, bu dönemde en fazla ihracatı Rusya, Almanya, Irak, Romanya ve Ukrayna pazarlarına gerçekleştirdiklerini açıkladı. Başkan Gürüz şunları kaydetti: “Rusya Federasyonu'na 68,5 milyon dolarlık, Almanya'ya 28,8 milyon dolarlık, Irak'a 27,3 milyon dolarlık, Romanya'ya 15,5 milyon dolarlık ve Ukrayna'ya 12,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Yine bu dönemde ihracat artışında Bosna Hersek, Belçika ve Birleşik Devletler pazarlarında ihracatımızı katladık. Bosna Hersek pazarında yüzde 140 artışla 2,7 milyon dolar, Belçika'da yüzde 122 artışla 1,4 milyon dolar ve Birleşik Devletler pazarında da yüzde 117 artışla 2,1 milyon dolar ihracat değerlerine ulaştık.”