Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Narenciye Sezonu Öncesi İstişare Toplantısında Bir Araya Geldi

29.07.2019

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI NARENCİYE SEZONU ÖNCESİ İSTİŞARE TOPLANTISINDA BİR ARAYA GELDİ

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri yaş meyve sebze sektörünün en önemli ihracat kalemi olan narenciyenin sezonu yaklaşırken, her sene gerçekleştirilen sezon öncesi istişare toplantısında bir araya geldi. Narenciye sezonuna dair değerlendirmelerin, beklentilerin, ihracatta yaşanması muhtemel problemlere karşı geliştirilecek çözümlerin ve birlik hedeflerinin konuşulduğu toplantı sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 200 kişilik yoğun bir katılımla Hatay'da gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN, birlik olarak amaçlarının bereketli, kazançlı bir narenciye sezonunun gerçekleşmesini sağlamak olduğunu ve bu sebeple sezon öncesi üretim ve ihracat pazarları başta olmak üzere sektörde yaşanan sorunlar ve bu sorunlara yönelik neler yapılması gerektiği konularında fikir alışverişinde bulunmak ve çözümler geliştirmek için bir araya geldiklerini belirtti. Narenciye, Taze Meyve ve Sebze ihracatında 2018 yılında %14 oranında miktar artışı gerçekleştiği bilgisini veren SİN, bu dönemde sektör ihracatının değerde yüzde 4 artış ile 2.3 milyar dolara çıktığını aktardı. “2018 yılında değişken olumsuz hava şartları, akdeniz meyve sineği vb zorlu sorunlara rağmen gerçekleşen ihracat yükselişi ihracatçılarımızın azmi ve kararlığının sonucudur, bu başarı üretiminden paketlemesine, nakliyesinden pazarlamasına işini kaliteli yapan tüm sektör paydaşlarımızındır, hepimizindir” dedi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat SİN: “Gündemimiz S.Arabistan'a yapılan yaş meyve sebze ihracatında karşılaşılan sorunlara çözüm üretmektir. 35 gündür mesaimizi bu konuya ayırmış durumdayız”

Hem ihracatçı birliğinin hem üye ihracatçı firmaların hem de sektör paydaşlarının ülke ihracatını yükseltme ortak amaçları doğrultusunda koordineli ve kolektif çalışmalarının sektöre olumlu etkisinin altını çizen SİN, birlik olarak bu güzel çabaya öncülük etmenin haklı gururunu yaşadıklarını aktardı. Bununla birlikte, son günlerde Suudi Arabistan'a yapılan yaş meyve sebze ihracatında sorunlarla karşılaşıldığı, Suudi Arabistan tarafından Türk mallarına yönelik keyfi yaptırımlar uygulanmakta olduğu yönünde bilgiler gelmeye başladığını belirten Başkan Sin, “Bize gelen bilgilere göre Türkiye'den Suudi Arabistan'a ihraç edilen tüm yaş meyve sebze ürünleri analize tabi tutulmakta. Bu analiz sonuçları bir haftalık süreçte dahi neticelenmemekte, her bir ürün için analiz 2 (iki) günde çıkacak ise 2.460 Riyal, normal sürede (8 günde) çıkacak ise 1.230 Riyal talep edilmekte. Bu da ihracatçılarımızın maliyetlerini ciddi şekilde artırmaktadır. Ancak ihracatı ilgilendiren her konuda olduğu gibi bu konuya da hiç zaman kaybetmeden mesai harcamaya başladık ve 35 gündür var gücümüzle bu konuya emek sarf ettik, gerekli tüm karar mercileri ile iletişimimizi kurduk, sorunun çözümü konusunda gayretimiz sürmekte” diye konuştu.

Toplantı Anında Gelen Haber Sektörün Yüzünü Güldürdü.

Toplantı esnasında dahi konunun çözümü için girişimlerini sürdüren SİN, kendisine Riyad Ticaret Ataşeliği'nden telefonla gelen, Cidde limanında beklemekte olan yaş meyve sebze ürünlerinin Arabistan'a girişlerinin başladığı bilgisinin haberini toplantı katılımcılarına vererek hem toplantıdakilerin hem de sektörün yüzünü güldürdü. SİN, bu gelişmenin gerçekleşmesinde büyük katkısı olan başta Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Rıza Tuna TURAGAY olmak üzere,  Riyad Ticaret Müşavirliği, Cidde Ticaret Ataşeliği ve çözümde emeği geçen tüm ilgili bakanlıklara ve personeline teşekkürlerini iletti.

Toplantıda söz alarak fikirlerini aktaran sektör temsilcileri, ürünün ekiminden, toplanmasına, ihracata hazırlanmasından, lojistiğine kadar birçok sorunla boğuşmak zorunda kaldıklarını ve bazı ülkelerin keyfi yasaklar koyması nedeni ile ek sorunlar yaşadıklarını belirttiler. Sektör temsilcileri Suudi Arabistan'dan kaynaklı sorunların arttığına dikkat çekerek, araç veya konteynerlerden alınan numunelerin sadece başkent Riyad'da mevcut laboratuvarlarda analiz edildiği, aradaki mesafe ve süre kaybının firmanın ihracatına sekte vurduğunu, limanda bekleyen araçların Free Time sürelerinin dolduğunu ve analiz ücretlerine ek olarak limanlarda da ek masrafların oluştuğunu ifade ettiler. Yaptırımların ve keyfi uygulamaların ürünlerin zamanında piyasaya yetişmemesine, raf ömrünün kısalmasına, dolayısı ile ürün kalitesinin pazarda düşük olmasına, ülkemiz menşeli ürünlerin ve marka itibarının zedelenmesine ve ülkemiz ekonomisinin zarar görmesine sebep olduğunu açıkladılar.

Başkan Sin, Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine yaş meyve sebze ihracatının geçen seneye oranla yaklaşık %27 düşüş gösterdiğini, Suudi Arabistan'a yaş meyve sebze ihracatımızın ise geçen seneye göre yaklaşık %20 azaldığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı “İhracat pazarlarındaki sorunların çözümü konusunda ilgili bakanlıkların da desteğiyle olumlu gelişmeler bekliyoruz. Sektör olarak üretim süreçlerinden, ürünlerin satış raflarına varana kadar yapmamız gereken birçok iş var. Bu konularda gelişim yaratmak için birlik olarak sürekli çalıştaylar düzenliyor, üreticilerimizin daha bilinçli hale gelmesi için çalışıyoruz. Üreticilerimizin bilinç düzeyi arttıkça ürünün kalitesi de artacak ve bu ürünler ihracat pazarlarında daha çok talep görecek bu da bizlerin önünü açacaktır”