Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü 27 Haziran'da Mersin'de Buluştu

27.06.2019

   

 

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nin ev sahipliğinde 27 Haziran 2019 tarihinde Mersin'de Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ve ihracatçıların katılımıyla Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Talepleri Toplantısı gerçekleştirildi.

 

Toplantıya başta Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan V. Ali Can Yamanyılmaz, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Dairesi Başkanı Engin Derya Tayfun olmak üzere çok sayıda sektör temsilcisi katılım sağladı. 

 

Toplantıda açılış konuşması yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Dairesi Başkanı Engin Derya Tayfun, dünyada gelinen ekonomik durumda rekabet koşullarının zorlaştığını ifade ederek, “Bizlerin de ülkemiz adına yapacağımız en önemli şey, ihracatın sürdürülebilir ve güvenilir pazarlarda devam etmesini sağlamaktır. Hedefimiz; kalite standartları yüksek ülkelere ve pazarlara ihracatımızı artırmak olmalıdır. Bu standartlara ulaşabilmek için ise sektörümüzün ve firmalarımızın yapması gereken en önemli hamle; güvenilir gıdayı ve kaliteli ürünleri rekabetçi fiyatlarla uluslararası pazarlara sunmaktır” diye konuştu. 

 

Tüm sektörler için hedef pazarların Ortadoğu gibi sürdürülebilir olmayan, siyasetten, ticaretten ve gerekçesiz sebeplerden etkilenebilen pazarların olmaması gerektiğinin altını çizen Tayfun, temel hedef pazarımızın AB, Çin, Tayvan, Güney Kore gibi kalite standartları yüksek ülkelerin olması gerektiğini dile getirdi.  

 

Açılış konuşmalarının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Dairesinden Balıkçılık ve Su Ürünleri üzerine bir sunum yapan Mühendis Derya Evin, sektörün hedef pazarı olan Çin'e tüm su ürünleri ürün grubu ihracatı için çalışmaların devam ettiğini, ancak Çin'in deniz patlıcanı, somon ve deniz alası gibi iri ebatlı balıklar için taleplerinin olduğunu bununla birlikte Çin tarafından gökkuşağı alabalığı ve orkinos balıkları için protokol sürecinde olunduğu bilgisini verirken,  Brezilya, Tayvan ve Güney Kore için de çalışmaların devam ettiği müjdesini verdi.

 

Sektörün kaygılarını ve yaşadığı sıkıntıları Bakanlık yetkililerine iletmek için önemli bir fırsat olan bu toplantıda; Rusya ve Suudi Arabistan ülkeleriyle olan ihracat ilişkilerinde yaşanan sıkıntıların çözümü için ilgili ülkelerde Tarım Ateşesini görevlendirilmesi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İhracatçı Birlikleri yetkililerin bir araya gelerek yeni hedef pazarlar için PR çalışmaları düzenlenmesi hususunda görüş bildirildi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Dairesi Veteriner Hekimi Süleyman Liman ise, hayvan sağlığına büyük önem verilmesi, kanatlı ürünlerindeki bulaşıcı hastalıklara karşı çok dikkatli olunması gerektiği ve bu bulaşıcı hastalıkların diğer gıda ürünlerinin ihracatına da zarar verebileceği konularında uyarılarda bulundu.

 

Toplantının ardından bir değerlendirme yapan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları birliği Başkan V. Ali Can Yamanyılmaz da, ihracatçı birliklerinin temel görevleri arasında ihracatçılarla kamu kurumları arasında bir köprü vazifesi görmenin yer aldığının belirterek, “Bugün de bu görev bilinciyle, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile ihracatçıları bir araya getirmekten büyük mutluluk duyduk. İhracatçılarımız yaşadıkları sorunları dile getirebildi.  Bakanlık yetkiliklerimiz ise hem bu sorunlar hakkında bilgi edinip, çözüm üretme olanağı buldu, hem de dış pazarlarda Türk ürünlerimizin imajının sağlamlaştırılması, kaliteli ve sağlıklı üretim yapılabilmesi için ihracatçılarımıza uyarılarda bulunabildi. Bu nedenle sektörümüze büyük katkı sunan bir toplantıya imza attık” şeklinde konuştu.