Narenciye Sezonu Yaklaşırken Sektör Paydaşları Değerlendirme Toplantısında Bir Araya Geldi

Yaş meyve sebze sektörünün en önemli ihracat kalemi olan narenciyenin sezonu yaklaşırken sektör paydaşları Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği öncülüğünde bir araya geldi. Sezon süresince ihtiyaç duyulan, sektörü güçlendirecek ortak çalışmaların yürütülmesi ve ihracatta karşılaşılabilecek sorunlara karşı ortak çözüm üretilmesi vb konuların konuşulması ve narenciye sezonuna dair beklentilerin, değerlendirmelerin paylaşılması için her yıl düzenlenen “Sezon Öncesi İstişare Toplantısı” Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nde, narenciye üreticilerinden hasat işçilerine, ihracatçılardan ilgili bürokrasi temsilcilerinden oluşan yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat SİN: İhracatçı, üretici, bürokrasi bugün hep birlikte buradayız, hep birlikte çalışıp sektörümüzün ülke ekonomisine yüksek katkısını sürdürmek niyetindeyiz.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra, Ticaret Bakanlığı Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü V. Ceylan ER,  Ticaret Bakanlığı Güney Anadolu Bölge Müdürü V. Cevat ÇELEBİ, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Daire Başkanı Ahmet Yavuzhan ERDEM, Mersin İl Tarım ve Orman Müdür Yrd. Mustafa Nevzat ZAYİM, Mersin Zirai Karantina Müdürü Abdulkerim ÇİÇEK ile Adana Turunçgil Üreticileri Birliği, Mersin Ziraat Odası temsilcileri ve birlik üyesi ihracatçıların katıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN, birlik olarak amaçlarının bereketli, kazançlı ve koordineli bir narenciye sezonunun gerçekleşmesini sağlamak olduğunu ve bu sebeple sezon öncesi üretim ve ihracat pazarları başta olmak üzere sektörde yaşanan sorunlar ve bu sorunlara yönelik neler yapılması gerektiği konularında fikir alışverişinde bulunmak ve çözümler geliştirmek için bir araya geldiklerini belirtti. 2018 yılında yaş meyve sebze ihracatında gerçekleşen artışın bu sezon da tekrar etmesini temenni eden SİN, “İhracatçı Birliği olarak tüm sektör paydaşlarını ağırlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Amacımız sektörümüze en doğru şekilde hizmet etmek. Bu yüzden bugün ihracatçı, üretici, bürokrasi hepimiz buradayız. Hep birlikte çalışıp hep birlikte fikir geliştirerek bu yıl da ihracatımızı arttırıp ülkemizin ekonomisine yüksek bir katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

SİN: Önümüzde yoğun bir süreç var, sektörümüzün kazancı için gece gündüz çalışacağız.

Narenciye türleri kesim ve ihraç tarihleri, narenciye hasat işçiliği ücretleri vb tüm sektör paydaşlarını ilgilendiren konuların da konuşulduğu toplantıda tüm katılımcıların fikirlerini belirttiği, sektörü ilgilendiren ileriye dönük konuların tartışıldığını ifade eden SİN, “Önümüzde yoğun bir süreç var. Sezonun açılmasıyla hem ihracat işlemlerini takip edecek hem de sektörümüze yeni pazarlar kazandırmak için çalışmalar yapmak üzere Hong-Kong'ta düzenlenen Asia Fruit Logistica ve Pekin'de düzenlenen China FVF fuarları gibi dünyanın hatırı sayılır fuarlarına katılacağız. Bizler sektörümüz için ve ülkemiz için gecemizi gündüzümüze katarak çabalayacağız zira  yaş meyve sebze sektörü, sadece ihracatçılara ve üreticilere kazanç sağlayan bir sektör değildir, tarım işçisinden, paketleyicisine, nakliyecisinden, gümrük işlerine büyük bir istihdam alanıdır. Sektörümüz hem ülke ekonomisine doğrudan katkı hem de bölge istihdamına can suyu demektir. Bizler tüm sektör aktörleri olarak iletişim içinde kalmayı, ortak çalışma yaratmayı ve birlik olarak hareket etmeyi sürdürdükçe sektörümüze hizmet eden her bir bireyin alın terinin haklı karşılığını sektörümüzün kalkınmasıyla alacağız” diyerek ihracatçılar adına toplantıya iştirak eden Ceylan ER'e, Cevat ÇELEBİ'ye, Ahmet Yavuzhan ERDEM'e, Mustafa Nevzat ZAYİM'e, Abdulkerim ÇİÇEK'e ve tüm sektör paydaşlarına katkılarından dolayı teşekkür etti.