AHKİB 2018 Yılı Mayıs Ayı İhracatı 30,6 Milyon Dolar Oldu

AHKİB 2018 YILI MAYIS AYI İHRACATI

30,6 MİLYON DOLAR OLDU

2018 yılı Mayıs ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, 2017 yılının eş değer dönemine kıyasla, %6,2 oranında bir artış kaydederek 1,48 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün Mayıs ayı Türkiye toplam ihracatındaki payı ise %10,7 oldu. 2018 yılı Mayıs ayında Türkiye'den en fazla hazır giyim ve konfeksiyon ihraç edilen ülkeler ise Almanya, İspanya ve İngiltere olarak sıralandı.

 

2018 yılı Mayıs ayı sektörel bazda ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Uğur, 30,6 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştirildiğini ve bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında değişen ihracat pazarları koşullarına bağlı olarak ülke geneli hazır giyim ve konfeksiyon ihracatındaki payının %2,07 olduğunu belirtti. AHKİB yılın ilk beş ayında 147,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oldu.

 

Uğur, Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin 2018 yılı Mayıs ayında değer bazında ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; bayan dış giyimin %46 pay ile ilk sırada, bay dış giyimin %20 ile ikinci sırada, pamuklu ev tekstilinin ise %12 ile ise üçüncü sırada yer aldığını ifade ederek, “2017 yılı Mayıs ayı ile kıyaslandığında, ilk 10 sırada yer alan ürün gruplarından giyim aksesuarları ve suni sentetik ev tekstili ihracatında önemli oranda artış kaydedildi” şeklinde bilgi verdi.

 

Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin 2018 yılı Mayıs ayında değer bazında ihracatı ülkelere göre de değerlendiren Uğur, “İspanya %41 pazar payı ile ilk sırada, Almanya %20 ile ikinci sırada ve Suudi Arabistan ise %9 ile üçüncü sırada yer aldı. 2017 yılı aynı döneme kıyasla, Birleşik Devletler, Lübnan, İsviçre'ye önemli ölçüde değer artışı yaşandı” diye konuştu.

 

AHKİB'in Mayıs 2018 döneminde 88 ülkeye ihracat yaptığını kaydeden Uğur, ihracatın %75'ten fazla bir kısmının AB 28 bölgesine gerçekleştirildiğini, Nijerya ve Kosova'ya gerçekleşen değer artışı ile beraber ihracat pazarlarının da genişlediğini belirtti.